Kertvárosi Közösségi Ház

A Kertváros területét a nyíregyházi lakosok Friedmann-telepként vagy Ságvári telepként is ismerik, emlegetik. Az évtizedek alatt jelentős fejlődést mutató városrész magja, az ún. „óváros” éppen a közösségi ház környezetéhez köthető. A helyi jellegzetességeket bemutató, már történelminek is tekinthető leírások mellett napjainkban a Lugas Étterem, úgyis mint turisztikai csomópont segít a tájékozódásban az ideérkezőnek.
A nagyforgalmú Derkovits utcából nyíló Prága utca 7. szám alatt, a Kassa utcával megosztozva egy saroképületben székel a közösségi életnek, a szabadidős tevékenységeknek teret biztosító intézmény.  A nemrégiben felújított épületben egy 50 nm-es terem alkalmas kb. 40-50 fő befogadására, amennyiben az érdeklődők egy előadást szándékoznak meghallgatni, esetleg termékbemutatón kívánnak megjelenni. Szintén ebben a teremben lehet csoportfoglalkozásokat, családi és baráti összejöveteleket, vagy éppen vásárokat megrendezni.
Az intézmény kertje szűkebb létszám számára kínál lehetőséget szabadtéri programok megvalósításához (szalonnasütés, bográcsozás, gyermekek labdajátéka).  A különálló „kisház” (kb. 12 nm) főként a polgárőrség „rezidenciája”, de pár éve a város rockzenészei is birtokba vették, ének és zenekari próbáikat itt tartják.
Sajnos, a korábban aktívan működő nyugdíjas klub feloszlott, de a gazdálkodásban jártas, és még tanulni vágyó nyugdíjasok kéthetente találkoznak a Kertvárosi Kertbarátok Körében. Az együttlétek előre meghatározott tematika alapján folytatott tapasztalat- illetve eszmecserék. Ugyanakkor egy-egy jelesnap megünneplésére is odafigyel és áldoz a közösség.
Szinte már hagyományőrző tevékenységnek számít a heti két alkalommal folytatott Tai-Qi (jóga) egy összeszokott társaságban, ahol a szellem-test-lélek hármasa harmóniába kerül.
Az egészség, a kondíció megőrzését szolgáló gyógytorna foglalkozások iránt egyre több érdeklődés mutatkozik. A foglalkozás résztvevőinek egy hányada a zenére alapozott mozgásformákat is igyekszik elsajátítani a Szenior Örömtánc csapatban.
A magyar - azon belül a tirpák - kultúra hagyományait őrző néptánc csoport a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület lelkes tagjaiból áll. A Revival Line Dance Baráti Társaság távolabbi értékeket képvisel; rock- illetve countryzenére ropják táncaikat. Bár különböző korosztály és eltérő a felfogás, célkitűzés, mindkét csapat a közösségi házban készülhet fel a fellépésekre, versenyekre.
Lelkes fiatalok hozták létre a terepjáték foglalkozásokat, ahol történelmi, stratégiai helyzeteket modelleznek a résztvevők.